Ogrzewanie na pellet – plusy i minusy Czym jest pellet?

Pellet to wysokokaloryczne paliwo w postaci granulek o średnicy rzędu kilku milimetrów. Wytwarzany jest z surowców odnawialnych pochodzenia roślinnego, które ulegają biodegradacji (przede wszystkim z odpadów drzewnych, które nie zawierają sztucznych dodatków). Jego kaloryczność sięga nawet 19 MJ/kg, a zawartość popiołu nie przekracza 0,5%. To oznacza, że jest nie tylko ekologiczny, ale także ekonomiczny. Ogrzewanie na pellet – zalety Pellet ze względu na swoje właściwości jest coraz częściej wykorzystywany do ogrzewania budynków jednorodzinnych. Podczas procesu spalania powstaje jedynie niewielka ilość popiołu oraz znikome ilości dwutlenku węgla. Zaletą pelletu jest to, że nie zawiera szkodliwych substancji i nie emituje nieprzyjemnych zapachów. Niskiej jakości paliwo może spowodować zapychanie się podajnika lub wytwarzanie dużej ilości popiołu. Wybierając pellet, trzeba więc zwrócić uwagę na parametry określające wymiar i gęstość paliwa, dopuszczalną zawartość pyłu, wilgotność (która nie powinna przekraczać 10%) oraz wartość opałową. Trzeba także pamiętać o jego odpowiednim przechowywaniu i transporcie. Ogrzewanie pelletem pozwala znacząco obniżyć miesięczne rachunki. Wybierając pellet, masz pewność, że ogrzewasz dom w sposób bezpieczny dla domowników i przyjazny dla środowiska.

About the Author: Tomasz Golda