Jak rozpalić kominek? Ilość opału ?

Jak rozpalić kominek? Ilość opału uzależniona jest od pojemności paleniska. Zaleca się jednak, aby jednorazowo nie wkładać do kominka więcej niż 5 kilogramów opału. Pamiętaj, aby przed każdym rozpaleniem uprzątnąć znajdujący się w nim popiół. Jak rozpalić w kominku? Najlepszą metodą będzie rozpalanie od góry. Na dnie paleniska ułóż kilka rozłupanych polan twardego, wysokokalorycznego drewna o wilgotności do max 20%. Ich średnica nie powinna przekraczać 10-15 centymetrów. Na polanach ułóż drobno posiekane drewno na podpałkę. Wykorzystaj suche i miękkie gatunki drewna np: sosna. Między polanami pozostaw przestrzeń, która pozwoli na swobodny dopływ powietrza. Na górze stosu umieść kilka kostek rozpałki nasączonych parafiną. Nie używaj do tego gazet, ponieważ opary pochodzące z farb drukarskich mogą być silnie trujące. Zadbaj o doprowadzenie do kominka odpowiedniej ilości tlenu. Problemy z rozpaleniem kominka – z czego mogą wynikać? Przyczyną większości problemów z rozpaleniem kominka jest złej jakości drewno lub zbyt wilgotny opał. Jeśli płomień szybko gaśnie, zobacz, czy do paleniska dociera wystarczająca ilość tlenu. Warto także sprawdzić, czy przyczyną nie jest niewystarczający ciąg w kominie lub przedmiot blokujący przewód kominowy.

About the Author: Tomasz Golda